Samenwerking tussen burgers en lokale politie

“Een buurinformatienetwerk is absoluut geen burgerwacht”, verduidelijkt N-VA parlementslid Allessia Claes uit Scherpenheuvel-Zichem. Het is een samenwerkingsverband tussen burgers en lokale politie om de veiligheid te verhogen. Burgers melden aan de lokale politie informatie over bepaalde verdachte personen of handelingen die werden vastgesteld in de buurt waar de aangesloten burgers wonen. De politie evalueert die inlichtingen en brengt zo nodig de BIN-leden hiervan op de hoogte. ”Het kan ook een ruimer doel hebben zoals het inzetten op een propere wijk”, vult Claes aan.

19 gemeentes zonder buurtinformatienetwerken (BIN)

In het arrondissement Leuven zijn de gemeenten Kortenberg en Keerbergen koplopers met elk 8 actieve BIN’s, gevolgd door Oud-Heverlee met 5 buurtinformatienetwerken en Bierbeek met 4 BIN’s. De stad Diest telt er drie, Boortmeerbeek en Bertem telkens twee. De stad Leuven, Boutersem en Lubbeek sluiten de rij met elk één buurtinformatienetwerk. De negentien andere gemeentes in het arrondissement Leuven hebben geen buurtinformatienetwerk opgericht.

Buurtinformatienetwerken in Arrondissement Leuven
Gemeente BIN BIN-Z
Boortmeerbeek 2 0
Keerbergen 8 0
Diest 3 0
Bertem 2 0
Huldenberg 0 0
Oud-Heverlee 5 0
Tervuren 0 0
Herent 4 0
Kortenberg 8 0
Leuven 1 0
Bierbiek 4 0
Boutersem 1 0
Lubbeek 1 0
Totaal 39 0
Buurtinformatienetwerken voor zelfstandigen

Naast gewone buurtinformatienetwerken, bestaan ook buurinformatienetwerken voor zelfstandige ondernemers (BIN-Z). Het doel is om het algemene veiligheidsgevoel te verhogen, de sociale controle te bevorderen en het belang van preventie te verspreiden onder de handelaars in de winkelstraten. In tegenstelling tot het arrondissement Halle-Vilvoorde (10), telt regio Leuven geen enkel buurinformatienetwerk voor zelfstandigen.

“Een buurtinformatienetwerk is een goed middel om de burgers en handelaars te betrekken bij het lokaal veiligheidsbeleid en het brengt buren samen. Ze bieden de lokale politie extra ogen en oren om verdachte situatie te melden. Omdat deze netwerken vaak goede resultaten boeken en leiden tot een daling in het aantal inbraken, roep ik de lokale besturen op om in te zetten op deze buurtinformatienetwerken”, besluit het parlementslid.