Allessia Claes

Allessia Claes (°1981) bracht haar jeugd door in Heusden-Zolder. Na haar middelbare school trok ze voor haar studies richting Leuven. Na haar opleiding Master in het Sociaal Werk en Sociaal Beleid aan de KU Leuven ruilde ze Limburg in voor Scherpenheuvel-Zichem, in het prachtige Hageland. Vandaag is ze naast Vlaams volksvertegenwoordiger ook deelstaatsenator en gemeenteraadslid. Sinds 2013 leidt Allessia de vijfkoppige N-VA-fractie in de gemeenteraad van Scherpenheuvel-Zichem.

Professioneel
Haar professionele loopbaan begon ze als Adviseur Onderzoek en Ontwikkeling bij het nationaal sectorfonds PC 149.01 (toenmalige Vormelek-Formelec). Ze specialiseerde zich in het arbeidsmarktbeleid van Vlaanderen met focus op sectorale opleidingen, knelpuntberoepen, ESF-dossiers, Vlaamse sectorconvenants, arbeidsmarktstudies,… Later ging ze aan de slag als Adviseur Sociale Zaken op het N-VA-partijsecretariaat. Hier ondersteunde ze lokale N-VA-mandatarissen op vlak van sociaal beleid, OCMW-materie, inburgering en integratie. Van 2014 tot 2019 was Allessia actief als Raadgever Lokaal Beleid voor Vlaams minister Ben Weyts.

Politiek beestje
Nadat Allessia zich engageerde in de Welzijnsraad en Cultuurraad van Scherpenheuvel-Zichem, besliste ze om in 2011 actief in lokale politiek te stappen. Haar filosofie kwam duidelijk overeen met die van de N-VA. Het politieke beestje kwam toen helemaal naar boven.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 trok Allessia de N-VA-lijst in Scherpenheuvel-Zichem en de partij haalde vanuit het niets vijf zetels binnen. Enkele jaren later, in 2014, verdedigde ze de twaalfde plaats op de lijst voor de Kamer.   

Toen Allessia in 2018 bekend maakte dat ze de eerste vrouwelijke burgemeester wilde worden van Scherpenheuvel-Zichem, resulteerde dit in een zeer sterke score van 1.421 voorkeursstemmen. Ook haar verkiezingsresultaat voor de provincieraad in oktober 2018 bleef niet onopgemerkt.

Enkele maanden later begon Allessia opnieuw campagne te voeren voor de nationale verkiezingen en werd ze op 26 mei 2019 voor de eerste keer verkozen als Vlaams Parlementslid. Haar politieke interesses zijn zeer uiteenlopend maar situeren zich vooral op vlak van sociaal beleid, werk en sociale economie. Investeringen in veilige en vlotte mobiliteit en erfgoed zijn voor het Hageland en voor Vlaams-Brabant steeds belangrijker en liggen haar nauw aan het hart.

Vrije tijd
Allessia is een bezige bij. Naast haar politiek engagement is ze ook sociaal geëngageerd. Ze was amper 18 toen ze – helemaal alleen – naar Pakistan vertrok, tegen alle waarschuwingen in. Drie maanden lang, om zich in te zetten voor leprapatiënten. Tot tweemaal toe.

Omdat ze graag onder de mensen is, neemt Allessia met veel plezier deel aan verschillende lokale evenementen en als bestuurslid van FERM organiseert ze ook heel wat activiteiten in haar deelgemeente Schoonderbuken. 

Voor een loopje van 10 kilometer draait ze haar hand niet om en als fervent motorrijdster probeert ze zo vaak mogelijk de verborgen parels in Vlaanderen en daarbuiten te ontdekken. Dwars door Albanië, Oekraïne, Macedonië, … Reizen is een echte passie.

Medewerkers

Magaly Knapen

Persoonlijk medewerker