De ‘VLAIO-profploeg’ is een professioneel team die lokale besturen bijstaat met concrete antwoorden, ideeën en maatregelen om hun lokale kernen bedrijviger te maken. Het team werkt onder de hoede van VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen. Hun expertise wordt kosteloos aangeboden aan lokale besturen. Een begeleidingstraject duurt enkele dagen.

In de eerste ronde werden 32 aanvragen goedgekeurd. Begin 2022 zal de effectieve begeleiding worden opgestart. De tweede indieningsronde werd afgesloten op 12 november en alle 50 aanvragen werden ontvankelijk verklaard. De intakegesprekken zijn gepland voor begin februari en in april zullen de begeleidingstrajecten starten. “Deze professionele begeleiding zal niet enkel renderen voor deze 82 gemeenten in totaal. De goeie praktijken zullen namelijk ontsloten worden op de toekomstige website “De Vitrine”. Op die manier zal elke Vlaamse gemeente worden geïnspireerd door frisse en concrete ideeën”, zegt De Vreese.

Veel interesse bij gemeenten

Gemeenten uit elke provincie hebben een aanvraag ingediend voor de begeleiding. Concreet gaat het in totaal over 9 Vlaams-Brabantse, 11 Limburgse, 12 Oost-Vlaamse, 25 West-Vlaamse en 25 Antwerpse gemeenten. Onder de 82 geselecteerde gemeenten zijn er 7 centrumsteden: Gent, Hasselt, Aalst, Sint-Niklaas, Leuven, Turnhout en Oostende.

“Er is ook veel interesse van Vlaams-Brabantse besturen. Vilvoorde, Zaventem, Halle, Tienen, Leuven, Zemst, Tervuren, Diest en Wemmel zijn geselecteerd voor een begeleidingstraject van de profploeg. “, weet Vlaams volksvertegenwoordiger Allessia Claes (N-VA). “De coronacrisis heeft voor een andere dynamiek gezorgd. De lokale besturen willen creatief omspringen met die trends en ontwikkelingen. Met behulp van de expertise van de profploeg kunnen zij de lokale handel en horeca opwaarderen en de kernen die nieuwe dynamiek geven. Ik ben alvast benieuwd naar de eerste resultaten’, besluit het parlementslid Allessia Claes uit Scherpenheuvel-Zichem.