Aantal in beslag genomen dieren stijgt fors

Door Allessia Claes op 13 maart 2022, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
Allessia Claes

In 2021 werden er 7.261 dieren in beslag genomen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Allessia Claes opvroeg bij Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Dat is een forse stijging tegenover voorgaande jaren. “Er is toenemende aandacht voor dierenleed en Vlaanderen zet steeds meer in op controle en handhaving”, verklaart Allessia Claes.

Vlaming is gevoeliger voor dierenleed

Los van coronajaar 2020, waar er sowieso minder inbeslagnames waren, zien we een stijgende trend in de cijfers. “Dat betekent echter niet meteen dat het aantal gevallen van dierenmishandeling toeneemt. De gevoeligheid en aandacht voor dierenleed is de laatste jaren sterk gegroeid. Dat is een positieve evolutie die ervoor zorgt dat er meer meldingen, controles en dus ook inbeslagnames gebeuren”, zegt Allessia Claes.

Kordaat beleid blijft nodig

Vlaanderen investeerde ook fors in de Dienst Dierenwelzijn en de bijhorende inspectiediensten, onder meer door extra personeel en dus inspecteurs op het terrein aan te werven. Toch blijft voor Allessia Claes een kordaat dierenwelzijnsbeleid absoluut nodig. “Elke inbeslagname van een dier omwille van inbreuken tegen het dierenwelzijn is er eentje te veel. Daarom verhoogde Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts recent ook de straffen voor dierenmishandeling fors. Wie niet horen wil, moet  voelen”, besluit Allessia Claes.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is