Actuele vraag over het uniform Vlaams kotlabel

Door Allessia Claes op 15 maart 2023

In de plenaire vergadering van woensdag 15 maart ondervroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Allessia Claes Vlaams Minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele over aangekondigde het uniform Vlaams kotlabel.

Onze Vlaamse studenten moeten met een gerust hart op kot kunnen gaan. Dat wil zeggen: een kot dat voldoet aan de hedendaagse kwaliteitsvereisten, maar ook een kot waar ze zich thuis voelen. Vele jaren geleden ben ik ook een kotstudent geweest in Leuven, en ik spreek met ervaring dat je daar thuis voelen wel heel belangrijk is, want voor sommigen is dat net iets belangrijker dan voor anderen.

De minister kondigde de lancering van een kwaliteitslabel aan van de Vlaamse studentenkamers. Daarmee moet het mogelijk worden om de bestaande koten op een transparante manier te vergelijken. Daarmee zet Vlaanderen duidelijk in op een eenvoudig kader om die kwaliteitsvolle koten te kunnen vergelijken. Er is ook een meldingsplicht voor diegenen die huisvesting aanbieden. Dit gecombineerd met een kwaliteitslabel maakt het voor de onderwijsinstelling en de lokale besturen ook duidelijk wat het aanbod precies is, kunnen er controles worden gedaan, en heeft het ook een positieve impact op de kwaliteit van onze koten. Het label komt er in nauw overleg met onze onderwijsinstellingen, de lokale studentensteden en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS). Het label zal in 2024 worden gelanceerd.

Claes vroeg aan minister Diependaele of hij meer duiding kon geven over het kwaliteitslabel en hoe het traject verder uitgewerkt zal worden? 

Bekijk hieronder de gehele actuele vraag:

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is