Sinds Vlaanderen bevoegd is voor Dierenwelzijn, neemt het stap voor stap afscheid van achterhaalde praktijken zoals onverdoofd slachten, blokstaarten zonder medische noodzaak, pelsdierkweek, dwangvoederen en carrousels met levende paarden. Tot nu is er nog geen verbod op stroomhalsbanden die via een druk op de knop een elektrische schok toedienen aan een hond of kat of stroomhalsbanden die honden afstraffen wanneer ze blaffen. Dat werkt onder meer gebruikt door leger en politie om dieren af te richten en door sommige gedragstherapeuten. 

Verboden vanaf 2027

De Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement schaart zich nu unaniem achter het plan van Dierenminister Ben Weyts om het gebruik van stroomhalsbanden aan banden te leggen. Het gaat om een uitdoofscenario, waarbij het gebruik én de verkoop van stroomhalsbanden met een afstandsbediening en stroomhalsbanden die honden schokken toedienen wanneer ze blaffen verboden wordt vanaf 1 januari 2027. In de overgangsperiode kunnen alle instanties zich verdiepen in diervriendelijke alternatieven, want er komt géén uitzondering voor het leger, de politie of de gedragstherapeut. 

Groot draagvlak bij Vlamingen

Vlaams Parlementslid Allessia Claes voegt toe: “De laatste jaren zijn er heel wat diervriendelijkere alternatieven op de markt en is er een groot draagvlak bij de Vlamingen om deze praktijk af te voeren. Buitenlandse voorbeelden uit bijvoorbeeld Nederland en Ierland tonen aan een verbod op stroomhalsbanden zeker kan werken.”

Halsbanden die ingesteld zijn op een onzichtbare omheining blijven toegelaten. Bij dit soort halsbanden voelt het dier alleen iets wanneer een bekende begrenzing overschreden wordt. Het dier kan met andere woorden zelf elke schok vermijden door eenvoudigweg binnen de begrenzing te blijven. 

Plicht om dierenleed te vermijden

“Stroomhalsbanden voor honden werden lange tijd niet in vraag gesteld, maar we zijn als Vlaamse samenleving geëvolueerd”, zegt Weyts. “Het is onze verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed ook effectief te vermijden. Achterhaalde instrumenten zoals de meeste stroomhalsbanden horen niet meer thuis in Vlaanderen. We nemen hierin opnieuw het voortouw voor meer dierenwelzijn.”

Onderwerpen