Duurzame energie-installaties zoals zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen worden de laatste jaren in Vlaanderen steeds populairder. “Goed voor het klimaat, maar ze zorgen ook voor een lagere energiefactuur voor de huurder en gaan energiearmoede tegen. Het is een ‘triple win’-situatie met voordelen voor huurder, verhuurder en het klimaat waarbij de huurder een lagere energiefactuur heeft en het klimaat minder belast wordt”, stelt Allessia Claes.

Zonnepanelen, zonneboilers & warmtepompen

Momenteel beschikken zo’n 3.500 sociale woningen over zonnepanelen. Dat is een stijging van 46,8 procent tegenover 2021. Ook bij de zonneboilers, waarbij er warmte gemaakt wordt uit zonlicht, is een toename te merken. Momenteel telt het patrimonium 9.729 woningen met zonneboiler bij 66 sociale huisvestingsmaatschappijen. Een duizendtal sociale woningen beschikt over een warmtepomp. Dat is een spectaculaire stijging van 113 procent.

Spectaculaire cijfers

“Als we de cijfers van 2022 naast die van 2021 leggen, zien we een stevige stijging bij alle duurzame energie-installaties in sociale woningen. De Vlaamse Regering doet dan ook de nodige investeringen met een benutting van meer dan 4 miljoen euro uit het Vlaams Klimaatfonds voor de periode 2015-2022. Sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen voor de bouw en renovatie van sociale woningen hierdoor beroep doen op leningen van Vlaanderen. Ook het plaatsen van hernieuwbare energiesystemen kan in rekening gebracht worden via bepaalde forfaits”, weet Allessia.

Nu verder stimuleren

“De stijgende lijn van de afgelopen jaren blijft zich stevig doorzetten met meer investeringen door meer sociale huisvestingsmaatschappijen. Ik roep minister Diependaele dan ook op om de sociale huisvestingsmaatschappijen verder te stimuleren om te investeren in energetische renovaties en duurzame energie. Daarnaast ook een warme oproep naar de sociale huisvestingsmaatschappijen om gehoor te geven aan de recente gelanceerde open oproep voor innovatieve projecten. Ik kijk alvast uit naar de resultaten.”

Onderwerpen