Tijdens het zomerreces zijn de deuren van het Vlaams Parlement gesloten. Toch zit Vlaams volksvertegenwoordiger Allessia Claes (N-VA) uit Scherpenheuvel-Zichem niet stil. Ze nam op dinsdag 27 augustus deel aan de jaarlijkse zomerstages van werkgeversorganisatie VOKA voor politici. Tijdens deze zomerstages krijgen parlementsleden de kans om in de praktijk te ervaren met welke uitdagingen bedrijven geconfronteerd worden en hoe het eraan toegaat op de werkvloer.

Op initiatief van VOKA Vlaams-Brabant kreeg Hagelands parlementslid Allessia Claes de unieke kans om een dagje mee te draaien bij Matexi in Grimbergen. Matexi is een van de grootste ontwikkelaars van woningen, -appartementen en bouwgronden in Vlaanderen. Op het programma stond een ontmoeting met  Jimmy Sterckx de business directeur van Matexi voor de regio Antwerpen-Limburg-Vlaams-Brabant, die een uiteenzetting gaf over de werking van het bedrijf, maar ook uitgebreid het woord nam over de uitdagingen in de sector en de knelpunten in de huidige regelgeving. Het parlementslid bezocht ook twee projecten: 4 Fonteinen in Vilvoorde en Centrale Werkplaatsen in Leuven.

Vlaams volksvertegenwoordiger Allessia Claes blikt tevreden terug op haar stage: “de VOKA-zomerstages zijn een unieke formule voor volksvertegenwoordigers om te ontdekken wat er leeft op de werkvloer. Dankzij mijn stage bij Matexi kreeg ik een beter beeld over hoe we doordacht moeten omgaan met beschikbare ruimtes. Dat vraagt creativiteit, flexibiliteit en duurzaamheid om woningen betaalbaar te houden. Omdat we steeds kleiner gaan wonen is bouwen bij Matexi meer dan vier muren en een dak boven het hoofd. Er is ook aandacht voor de omgeving en de leefbaarheid zoals groene parkjes, speelpleintjes, wandel- en fietspaden, mobiliteit. Een buurtproject ontwikkelen is dus niet zo simpel maar een complex proces. Dat vraagt overigens een goede samenwerking met buurtbewoners, verschillende overheden en andere partners."

Wat mij betreft, zeker voor herhaling vatbaar, besluit Allessia Claes.