Minister Diependaele kondigde deze regeling donderdag tijdens de Commissie Wonen in het Vlaams Parlement aan. Omdat studenten tijdens de coronacrisis er konden voor kiezen om thuis te verblijven, werd er uiteraard op hun studentenkamer geen water, energie of internet verbruikt. De niet gemaakte kosten voor water en energie moeten ze kunnen terugvorderen op een laagdrempelige manier. Een mail naar de verhuurder van hun studentenkamer zal dus volstaan voor deze terugvordering. Ten laatste bij afloop van hun contract moeten studenten dit melden aan hun aan de verhuurder van hun studentenkamer.

Soorten contracten

De regeling die zal uitgewerkt worden, zal rekening houden met de verschillende soorten contracten. Er is namelijk een verschil tussen contracten waarin een algemeen bedrag dat alle kosten dekt, opgenomen is en contracten waarbij energie, water, internet, … apart worden verrekend. Ook is het belangrijk dat verhuurders van studentenkamers die deze kosten uit zichzelf lieten vallen voor hun studenten, deze kosten geen twee keer dienen terug te betalen.

Vlaams Volksvertegenwoordiger en vast lid van de commissie Wonen Allessia Claes is tevreden met deze maatregelen: “We laten onze Vlaamse studenten niet in de steek. Zeker nu ze omwille van de coronacrisis al hun lessen van thuis uit hebben moeten volgen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat studenten kosten die niet gemaakt niet moeten betalen. Ik kijk alvast uit naar de regeling die de Minister zal uitwerken en voorleggen op de Ministerraad van 19 juni.”

Onderwerpen