Onvoorstelbaar dat stemming kandidaat Grondwettelijk Hof is uitgesteld

Door Allessia Claes op 13 december 2019

De stemming in de Senaat over de benoeming van ex-Ecolo-voorzitter Zakia Khattabi als rechter bij het Grondwettelijk Hof is uitgesteld. N-VA fractievoorzitter in de Senaat Karl Vanlouwe protesteerde. “Ik vind het onvoorstelbaar wat er hier gebeurt. Ecolo voelt duidelijk dat er geen 2/3 meerderheid is voor haar kandidate en gebruikt een proceduretruk om de stemming te laten uitstellen.”

De N-VA was van plan tegen Khattabi als rechter bij het Grondwettelijk Hof te stemmen. “Khattabi is geen juriste, niet neutraal, niet objectief, en in het verleden heeft ze de juridische beslissing tot uitwijzing van een uitgeprocedeerde illegaal tegengehouden. Het Grondwettelijk Hof oordeelt vaak in vreemdelingenzaken. Iemand die dus de uitzetting van een illegaal fysiek verhinderde en geen relevante bekwaamheid heeft, is voor ons onaanvaardbaar.” Zegt Karl Vanlouwe.

Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR) stelde het uitstel voor en maakte het debat onmogelijk. “Met een sereen debat wordt blijkbaar geen debat bedoelt, en als blijkt dat een kandidaat langs de democratische weg geen meerderheid haalt, kiezen ze resoluut voor de achterkamer politiek.” Besluit Vanlouwe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is