Lijsttrekker, Scherpenheuvel-Zichem
Kruimelpad
Steeds vaker zonnepanelen op sociale woningen
45% van de sociale woningen die vorig jaar werden opgeleverd, werden voorzien van zonnepanelen. Daarmee zet de stijgende trend van de afgelopen jaren zich verder. Ook het aantal sociale woningen met een warmtepomp zit duidelijk in de lift. Zonneboilers worden dan weer steeds minder geïnstalleerd. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams parlementslid Allessia Claes (N-VA).
In 2023 is er een recordvermogen van meer dan 1.047 megawatt aan zonnepanelen bijgekomen in Vlaanderen, blijkt uit voorlopige cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Ook voor sociale woningen bleek op dat vlak een absoluut topjaar, weet Claes, die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister voor Wonen, Matthias Diependaele (N-VA).
“We zien dat 45% van de sociale woningen die vorig jaar werden opgeleverd ook voorzien werden van zonnepanelen. De stijgende trend zet zich dus door. In 2018 was dat bijvoorbeeld slechts 5 procent van de opgeleverde woningen. Dat is natuurlijk goed voor het klimaat, maar ook voor de energiefactuur van de sociale huurders in een kwetsbare situatie”, zegt Claes.
Inhaalbeweging
Toch blijven de uitdagingen groot. Slechts 4% van het volledige patrimonium van de sociale woningen heeft vandaag een PV-installatie. “De inhaalbeweging die we zien is dan ook broodnodig. Anderzijds is het ook logisch dat oudere sociale woningen nog geen installatie hebben. Daar is het vaak interessanter voor sociale woonmaatschappijen én voor de huurder om eerst te gaan kijken naar andere energetische renovaties zoals dak- of muurisolatie of plaatsen van isolerende beglazing”, weet Claes.
Warmtepompen
24% van de sociale woningen die vorig jaar werden opgeleverd werden ook voorzien van een warmtepomp. Ook daar is dus een duidelijke toename zichtbaar: in woningen die voor 2019 werden opgeleverd, werd in minder dan 1% van die woningen een warmtepomp voorzien. Ook hier wordt verwacht dat dit aandeel de komende jaren verder zal toenemen.
Zonneboilers
Minder goed gaat het dan weer voor de zonneboilers. In 2023 werden slechts 31 sociale woningen opgeleverd met zonneboiler. Daar wordt een duidelijk neerwaartse trend verder gezet. “We zien dus inderdaad een duidelijke shift van zonneboilers naar zonnepanelen. Een verklaring zou kunnen zijn dat zonnepanelen minder onderhoud vergen dan zonneboilers”, stelt Claes.