Het ultramoderne opvangcentrum van het Animal Care & Inspection Centre (ACIC) werd sinds 1 juni 2020 in gebruik genomen. Het wordt uitgebaat door DNATA en bevindt zich in op het cargogedeelte van Brussels Airport, op een zucht van de landingsbaan. Hier kunnen alle dieren voor een korte tijd worden opgevangen en worden gecontroleerd alvorens ze het land binnen komen en/of verlaten.

Ultramodern centrum

Het gloednieuwe centrum beschikt over speciale import- en exportzones die fysiek van elkaar gescheiden zijn. Daarnaast zijn er verschillende soorten dierenverblijven en ruimtes waar men de lichtkleur, temperatuur en ventilatie kan aanpassen. Op die manier wordt er rekening gehouden met de specifieke noden van elk diersoort. Brussels Airport wil met dit gloednieuw dierenopvangcentrum de nieuwe Europese standaard zijn en tegemoet komen aan de noden en het comfort van deze speciale passagiers.

“Ook op onze luchthaven speelt dierenwelzijn duidelijk een belangrijke rol. Er wordt met de grootste zorg en kennis omgegaan met dieren die via luchthaven reizen. Of het nu gaat om gezelschapsdieren zoals katten en honden, paarden die geëxporteerd worden naar het Midden-Oosten, 500 alpaca’s uit Chili of levende insecten voor de bestuiving in serres.”, vertelt Vlaams Volksvertegenwoordiger Allessia Claes.

Samenwerken voor méér dierenwelzijn

Het Animal Care & Inspection Centre (ACIC) werd ontwikkeld in samenwerking met verschillende diensten van de luchthaven, zoals o.a. Brussels Airport Company, het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV), luchtvaartmaatschappijen en grondafhandelaars. Het FAVV bevindt zich bovendien in hetzelfde gebouw van het opvangcentrum zodat naast dierenwelzijn ook de volksgezondheid wordt gewaarborgd.

“Het dierencentrum is uniek in de wereld en de rondleiding gaf weer hoe complex de afhandeling van levende dieren via de luchthaven kan zijn. Ik was erg onder de indruk van de samenwerking met de verschillende diensten nationaal en internationaal, de kennis en expertise van het personeel, en de gedrevenheid van luchthaven om dierenwelzijn naar een hoger niveau te tillen. Dit innovatief dierenopvangcentrum kan de internationale positie van de luchthaven van Zaventem versterken. Het is een aanwinst voor de luchthaven, onze Vlaamse economie en voor het dierenwelzijn.“, vult Claes aan.

Onderwerpen