Als lid van de commissie Werk en Sociale Economie in het Vlaams Parlement is Allessia Claes geboeid door de Vlaamse sociale economie zoals de maatwerkbedrijven (de vroegere beschutte werkplaatsen), de lokale diensteneconomie en doelgroepwerknemers.

Een bezoek aan een maatwerkbedrijf in de eigen regio, het Hageland, kon daarom natuurlijk niet ontbreken.“Blankedale levert fantastisch werk in de regio. Ze stellen maar liefst 850 werknemers te werk, waarvan 700 werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt en 150 omkaderingsleden. Een job leidt voor deze doelgroepwerknemers niet alleen tot tewerkstelling, maar zorgt er ook voor dat doelgroepwerknemers hun competenties kunnen ontplooien. De intensieve ondersteuning door de verschillende diensten van Blankedale zoals de sociale dienst, administratieve ondersteuning en de focus op opleidingen mag zeker niet vergeten worden”, stelt Vlaams Volksvertegenwoordiger Allessia Claes.

Voeling houden met de praktijk

De  sociale economie sector heeft een sociaal doel: mensen tewerkstellen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. “Ik vind het belangrijk om voeling te houden met wat er zich op de werkvloer afspeelt. Via bedrijfsbezoeken kan ik met eigen ogen zien hoe een maatwerkbedrijf functioneert, zeker in tijden van corona. Daarnaast neem ik de tijd om te luisteren naar hun ervaringen, bekommernissen en uitdagingen voor de toekomst. Ik neem hun bezorgdheden en constructieve voorstellen graag mee naar het Vlaams Parlement in Brussel”, besluit Claes.

“Blankendale is een grote en belangrijke werkgever in onze stad”, vult Tombeur aan. “Als schepen van sociale zaken vind ik het belangrijk zoveel mogelijk kansen naar de arbeidsmarkt te creëren. Voor sommigen werknemers is de stap naar de arbeidsmarkt niet evident en kan Blankendale wel een geschikte werkgever zijn.  Ik zie als schepen van sociale zaken Blankendale als een voorname partner die ik beter wil leren kennen.”

Voor Claes staan er de komende weken nog heel wat bedrijfsbezoeken op het programma. De Vlaams Volksvertegenwoordiger bezoekt volgende week ook Aviato, het tewerkstellingscentrum op Brussels Airport, na de haven van Antwerpen, de belangrijkste economische moto in Vlaanderen en een erg belangrijke werkgever in Vlaams-Brabant. Ook Maatwerkbedrijf Entiris in Aarschot en Kattenhuisje Vergeet-me-Nietje in Scherpenheuvel staan nog op de planning.