
Gecoöpteerd senator

Allessia Claes neemt deel aan OSCE werkbezoek in Tadzjikistan
Senator Allessia Claes nam als Belgisch afgevaardigde deel aan een driedaags werkbezoek aan Tadzjikistan in het kader van haar mandaat binnen de OSCE. De exclusieve delegatie, onder leiding van OVSE-PA-voorzitter Pia Kauma (Finland), bestond uit slechts 15 parlementsleden uit 14 landen en had als doel de werking van het OSCE Programma Office in Dushanbe (POiD) beter te leren kennen en in dialoog te treden met de Tadzjiekse regering, het parlement, de internationale gemeenschap en het maatschappelijk middenveld.
Focus op veiligheid en grensbeheer
Op het programma stonden briefings over de brede waaier aan OSCE-initiatieven in Tadzjikistan: van wapencontrole, terrorismebestrijding en grensbeheer tot rampenrisicovermindering, goed bestuur, mensenhandel, persvrijheid en gendergelijkheid.
De delegatie bezocht onder meer het Border Management Staff College (BMSC), een opleidingscentrum voor grensbeheer dat expertise biedt aan heel de OSCE-regio, en het Regional Explosive Hazards Training Centre (REHTC), waar specialisten opgeleid worden in het opsporen en neutraliseren van explosieven. Ook de Belgische ontmijningsdienst DOVO werkt samen met dit centrum.
“Dit bezoek bood niet alleen een unieke inkijk in de belangrijke werkzaamheden van de OSCE ter plaatse, maar benadrukte ook de rol die internationale samenwerking speelt bij veiligheid, goed bestuur en mensenrechten. Het is bijzonder waardevol om als OSCE-parlementslid deze realiteit van dichtbij mee te maken,” aldus Allessia Claes.
Ontmoetingen met Tadzjiekse leiders
De voorzitster van de delegatie Pia Kauma werd persoonlijk ontvangen door president Emomali Rahmon van Tadzjikistan. Tijdens het ontmoeting werd de strategische samenwerking tussen Tadzjikistan en de OSCE besproken, evenals de regionale veiligheidsuitdagingen, in het bijzonder met betrekking tot de 1.400 kilometer lange grens met Afghanistan.
Ook gesprekken tussen de OSCE-delegatie en de Eerste Vicevoorzitter van het parlement, Shermuhammad Shohiyon, en de minister van Buitenlandse Zaken, Sirodjiddin Muhriddin stonden op het programma. Ze onderstreepten het belang van de samenwerking met de OSCE en waardeerden het werk van de organisatie.
Bezoek aan de grens met Afghanistan
Een van de indrukwekkendste momenten van het werkbezoek was het terreinbezoek aan de grenspost “Nizhniy Pyanj” aan de grens met Afghanistan. De delegatie kon waarnemen hoe grensbewaking in de praktijk verloopt. Tadzjikistan speelt een cruciale rol in de regionale veiligheid, mede door de 1.400 kilometer lange grens met Afghanistan. Majoor-generaal Rajabzoda Murodali Rajab gaf uitleg over de veiligheidsdreigingen in de regio en de strategieën die Tadzjikistan hanteert om die aan te pakken, mede met ondersteuning van de OSCE.
Dialoog met het maatschappelijk middenveld
Naast de veiligheids- en grensbeheeraspecten kwamen ook andere maatschappelijke kwesties ter sprake. De delegatie ging in dialoog met lokale en internationale middenveldorganisaties (ngo's) die zich inzetten voor onder meer vrouwenrechten, mensenrechten, inclusie, jongerenwerking en klimaatbescherming. Dit gaf meer inzicht in de maatschappelijke uitdagingen waarmee de Tadzjiekse samenleving wordt geconfronteerd, evenals de manieren waarop de OSCE bijdraagt aan de bevordering van mensenrechten en empowerment.
Allessia Claes voegt toe: “De brede inzet van de OSCE in Tadzjikistan, van veiligheid tot mensenrechten, toont aan hoe belangrijk multilaterale samenwerking is in deze regio.”
Internationale delegatie
De delegatie bestond uit 15 parlementsleden uit België, Cyprus, Denemarken, Finland, Griekenland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Roemenië, Spanje, Zweden, Turkije en het VK. Ook de speciale vertegenwoordiger voor Centraal-Azië Farah Karimi (Nederland) maakte deel uit van de groep.
Het bezoek kadert in een reeks terreinbezoeken aan OSCE-operaties, met als doel de samenwerking tussen het parlementaire niveau en de OSCE-operaties op het terrein te versterken.
Meer informatie over OSCE of OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa): https://www.oscepa.org/en/
