In het voorjaar halen heel wat motorliefhebbers hun motor opnieuw van stal. Dat is telkens weer wennen voor elke weggebruiker en het aantal ongevallen met motorrijders in die periode ligt traditioneel hoog. “Vorig jaar lag het aantal dodelijke verkeersslachtoffers op de motor in Vlaanderen op 33. Dat is een daling van 2 procent in vergelijking met 2019.”, zegt Vlaams parlementslid Allessia Claes (N-VA).

Motorcampagne

Vanaf maandag 5 april start daarom een grootschalige campagne waarbij onder meer aan autobestuurders wordt gevraagd om extra op te letten voor motorrijders. “Dat doet Vlaanderen opnieuw onder de noemer ‘Kijken, kijken, om elke motorrijder te zien.”, verduidelijkt Claes. “Via sociale media en radiospots worden tips gegeven aan automobilisten en op de baanaffiches wordt de motorrijder in beeld gebracht. “

Geen dag van de Motorrijder

De Dag van de Motorrijder geeft jaarlijks het startschot van het nieuwe seizoen en biedt motorrijders de kans hun motorrijvaardigheden (gratis) op te frissen en hun motor te laten nakijken. Omwille van de COVID-19-pandemie is dat momenteel onmogelijk.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) organiseert daarom een alternatief met de ‘Ready to Ride’-opleiding, samen met 8 partners verspreid over 10 verschillende locaties in Vlaanderen. In deze training werken motorrijders in een kleine groep aan hun vaardigheden en inzichten. “Om deze training extra te promoten heeft de VSV voor de eerste 500 inschrijvingen de prijs van 99 euro verlaagd naar 50 euro. Dit was een succes en de beschikbare plaatsen waren binnen de twee weken volgeboekt.“, verduidelijkt het Vlaams Parlementslid.

‘Ready to Ride’- opleidingen

Uit een parlementaire vraag aan Vlaams Minister van mobiliteit Peeters blijkt dat er tot vandaag al 662 inschrijvingen zijn voor de ‘Ready to Ride’-opleidingen in 2021.

“Je hebt als motorrijder alleen maar te winnen bij een training. Wanneer we een vergelijking maken vanaf 2018, merken we een lichte daling in het aantal deelnemers in  2020. Vermoedelijk heeft de strenge lockdown in het voorjaar een impact gehad waardoor heel wat opleidingen werden geannuleerd. Dankzij de acties en de prijsverlaging van de VSV dit jaar werden al 662 inschrijvingen genoteerd voor 2021. Het hoogste aantal sinds 2018.”, besluit  Claes.

Totaal aantal deelnemers Ready to Ride-opleidingen
'Ready to Ride'-opleiding 2018 2019 2020
Programma Advanced 268 404 307
Programma Master 107 68 80
Totaal 375 472 384

Het ‘Ready to Ride’-project krijgt dit jaar een Vlaamse subsidie van 84.000 euro, net zoals in 2020.