Torenspits Kasteel van Horst weggenomen voor grote restauratiewerken

Door Allessia Claes op 7 oktober 2020

De torenspits van het Kasteel van Horst in Holsbeek is dinsdag 6 oktober 2020 weggenomen. De restauratiewerken van het kasteel startten officieel al in juni van dit jaar en met de afname van de torenspits is een belangrijke volgende stap gezet. "Ik hoop dat er een sneeuwbaleffect kan ontstaan naar nog meer kwalitatieve erfgoedbeleving", zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA).

De instabiele torenspits die bovenop de donjon van het Kasteel van Horst prijkt, is dinsdag verwijderd. Het wegnemen van de spits kadert binnen grotere restauratiewerken: in verschillende fases wordt het volledige kasteel gerestaureerd. Eerst worden de toegangsbrug, de kapel en de donjonpoort onder handen genomen, daarna de renaissancevleugel van het gebouw, en tot slot het interieur. Verwacht wordt dat alle werken klaar zullen zijn tegen het einde van 2024.

In juni werden al voorbereidende werken gestart. De afname van de spits is een belangrijke volgende stap. De torenspits zelf zal de komende twee jaar op het platform naast het kasteel blijven staan, waarna ze ook een restauratiebeurt krijgt. Wanneer de donjon dan vernieuwd is, komt de spits er terug op te staan. In de tussentijd dekt een nieuwe, kleine torenspits de donjon af. De werken zullen bovendien deels virtueel te volgen zijn. “Het Kasteel van Horst is een icoon van het Hageland. Het zal geweldig zijn als alles gerestaureerd is en opnieuw toegankelijk voor het grote publiek. Ook tijdens de renovatiewerken is het Kasteel van Horst zeker een bezoek waard. De afname van de torenspits was alvast een indrukwekkend schouwspel ", besluit Vlaams Parlementslid Allessia Claes.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is