Vlaams Parlementslid Allessia Claes roept lokale besturen op om hun zwerfkattenbeleid in de verf te zetten

Door Allessia Claes op 15 maart 2022, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Lokale besturen

Vlaams Parlementslid en lid van de commissiedierenwelzijn Allessia Claes roept alle Vlaamse steden en gemeenten op om hun zwerfkattenbeleid in de verf te zetten. Vlaanderen biedt hen daarvoor de mogelijkheid om gratis de mobiele tentoonstelling “De Geknipte Kat” te organiseren. “Een goed gemeentelijk zwerfkattenbeleid zorgt enerzijds voor een verbeterd welzijn van de zwerfkatten, maar zorgt er anderzijds ook voor dat overlast kan voorkomen worden”, zegt Vlaams Parlementslid Allessia Claes.

Mobiele tentoonstelling

In juli 2021 kondigde Vlaamse minister voor dierenwelzijn Ben Weyts de mobiele tentoonstelling ‘De Geknipte Kat’ aan. Deze tentoonstelling zal gedurende twee jaar een doorreis maken door heel Vlaanderen. De eerste installatie van de tentoonstelling vond plaats in Grimbergen. Alle Vlaamse steden en gemeenten werden aangeschreven en kunnen deze installatie gratis aanvragen bij de dienst Dierenwelzijn die instaat voor het transport en de plaatsing.

Ook voor huiskatten

De gloednieuwe, interactieve en volledig mobiele tentoonstelling heeft als doel het brede publiek te informeren over de noden van katten en het belang van een zwerfkattenbeleid De bedoeling is om het gemeentelijke zwerfkattenbeleid in de kijker te zetten en te wijzen op het belang van een sterilisatie van de eigen huiskat. Daarnaast krijgt de katteneigenaar tips om goed voor zijn/haar dier te zorgen.

Lokale besturen

Voorlopig organiseerden Grimbergen, Deinze, Zele, Vosselaar, Ieper en Hooglede al de mobiele tentoonstelling. “Deze lokale besturen waren aangenaam verrast van het initiatief en vonden het een leuke opstelling. Gezien de moeilijke coronaperiode was een tentoonstelling organiseren niet altijd even vanzelfsprekend, maar toch waren de reacties erg positief”, stelt Claes.

Ook andere steden en gemeenten toonden al interesse, maar er werden niet altijd concrete afspraken gemaakt, onder meer door de coronacrisis, maar ook omdat sommige steden en gemeenten niet beschikken over een geschikte ruimte.

Is jouw stad of gemeente geïnteresseerd om deze tentoonstelling ook te organiseren? Neem dan contact op met Dierenwelzijn Vlaanderen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is