Aviato vzw fungeert als tewerkstellingscentrum op Brussels Airport, zowel voor werkzoekenden, werknemers en werkgevers. Ze biedt heel wat diensten aan de 317 bedrijven en de 24.000 werknemers die actief zijn op Brussels Airport. Zo functioneert Aviato als centrale databank voor alle vacatures op en rondom de luchthaven, organiseren ze preselecties, sollicitatiedagen en verzorgen ze opleidingen voor zowel huidige als toekomstige werknemers. Dit doen ze onder andere in samenwerking met de VDAB en Actiris. “Aviato is een mooi schoolvoorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen publieke en private actoren”, stelt Claes.

Turnaround Project

De luchthaven van Zaventem en bij uitbreiding heel de toeristische sector werden door de coronacrisis zwaar getroffen. In april waren er slechts 17.042 reizigers vanop Brussels Airport, tegenover meer dan 2,2 miljoen in april 2019. De coronacrisis heeft een zware impact gehad op onze luchthaven en de tewerkstelling. Vroeger lag de focus op het vinden van nieuwe werkkrachten, vandaag zet Aviato vooral in op het behouden van haar werknemers.

“Er zijn grote tegenstellingen tussen de passagierszijde enerzijds en de cargozijde van de luchthaven anderzijds. Het vliegtoerisme daalde sterk waardoor er minder personeel actief is, terwijl Brucargo meer personeel zoekt. Hier probeert Aviato een evenwicht te vinden door middel van hun Turnaround Project. Met dit project wil Aviato bedrijven begeleiden door werkgevers, die omwille van de coronacrisis minder personeel nodig hebben te verbinden met bedrijven die meer personeel zoeken. Deze stage laat duidelijk zien dat de coronacrisis een ongezien effect heeft op de luchthaven.”, verduidelijkt Allessia Claes.

Voor Claes staan er de komende weken nog bedrijfsbezoeken op het programma. In het kader van dierenwelzijn bezoekt Claes binnenkort nog Kattenhuisje Vergeet-me-Nietje in Scherpenheuvel-Zichem. Ook Maatwerkbedrijf Entiris in Aarschot staat nog op de planning.