Op zaterdag 19 november was het Women’s Entrepreneurship Day, wat sommige vrouwen hopelijk net dat laatste duwtje in de rug geeft dat ze nodig hebben om zelf te beginnen ondernemen. Ongeveer 30 procent van onze ondernemers is een vrouw. Een mooi cijfer dat jaar na jaar ook blijft stijgen en hoger ligt dan het Europese gemiddelde.

Minder faillissementen

Onderzoek bij Tech start-ups bijvoorbeeld wijst uit dat bedrijven die opgericht werden door vrouwen 12% meer omzet realiseren en 35% meer ROI behalen. “Vrouwelijke ondernemers hebben bovendien 30% minder kans om failliet te gaan dan hun mannelijke collega’s.”, stel Claes.

600 vrouwen

Met het project Fempreneurs wil de Vlaamse Regering op twee jaar tijd 600 ondernemende vrouwen in Vlaanderen versterken. Het project voorziet in 3 verschillende types van begeleidingsactiviteiten: mentoring, bootcamps en digitale workshops. Voor deze opdracht werkt VLAIO samen met Markant vzw, netwerk van ondernemende vrouwen.

Succesvolle start

De doelgroep, vrouwelijke onderneemster die minstens 6 maanden actief zijn, worden gekoppeld aan onderneemster die al minstens 5 jaar ervaring hebben als zelfstandige. Door de kennis, ervaring en advies van de ervaren onderneemster zal de beginnende onderneemster op een meer beslagen manier kunnen ondernemen. In Oost- en West-Vlaanderen schreven zich al 75 jonge onderneemsters zich in.

“We kunnen spreken van een succesvolle start in Oost- en West-Vlaanderen.”, zegt Vlaams Parlementslid Allessia Claes. “Ik hoop dat de rest van Vlaanderen snel zal volgen in de tweede inschrijvingsronde. Ik besef dat het niet altijd even gemakkelijk is om de sprong te wagen en te kiezen voor het ondernemerschap. Toch zijn er veel inspirerende succesverhalen die vrouwen kunnen motiveren. Wie kiest om te ondernemen, kan de goede raad van een gelijkgezinden goed gebruiken. Via dit project Fempreneurs komt er extra ondersteuning en geven we hen een duwtje in de rug."